Αχαιός

Αχαιός
Όνομα μυθολογικών και ιστορικών προσώπων. 1. Μυθικό πρόσωπο, γενάρχης και ήρωας των Αχαιών, γιος του Ξούθου (γιου του Έλληνα) και της θυγατέρας του Ερεχθέα, Κρέουσας (Απολλόδ. Α’ 7,3 και Στραβ. Η’ 383). Σύμφωνα με άλλες εκδοχές ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Λάρισας ή του Δία και της Φθίας και αδελφός του Πελασγού. 2. Α. ο Πυθοδώρου. Τραγικός ποιητής από την Ερέτρια (484–406/405 π.Χ.). Δίδαξε 30-40 δράματα, μια φορά μάλιστα νίκησε τον Ευριπίδη σε δραματικό αγώνα. Διέπρεψε στη σύνθεση σατυρικών δραμάτων και από τους κριτικούς της Αλεξανδρείας τοποθετήθηκε πολύ κοντά σε αξία στους Αισχύλο, Σοφοκλή και Ευριπίδη. Από τους τίτλους δραμάτων του, που αναφέρει ο ιστορικός Αθήναιος, τα περισσότερα είναι σατυρικά δράματα (Αλκμέων, Ήφαιστος, Ίρις, Ομφάλη, Λίνος, Αίθων κ.ά.) ενώ τα υπόλοιπα αναφέρονται χωρίς χαρακτηρισμό (Κύκνος, Μοίραι, Άθλοι, Θησεύς, Οιδίπους). Μικρά αποσπάσματα από τα έργα του βρίσκονται στη συλλογή των τραγικών ποιητών του Ναούκ. 3. Στρατηγός των Σελευκιδών (3ος αι. π.Χ.). Συνδεόταν στενά με τη βασιλική οικογένεια των Σελευκιδών λόγω του γάμου της κόρης του Λαοδίκης με τον βασιλιά Σέλευκο τον Καλλίνικο (Αντίοχος B’). Έχασε όμως την επιρροή αυτή, όταν ο γαμπρός του χώρισε τη Λαοδίκη και παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίου Γ’, Βερενίκη. Η άλλη κόρη του Α., η Αντιοχίς, ήταν μητέρα του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου Α’. Υπάρχουν ορισμένες αμφιβολίες ως προς την ιστορική αλήθεια πολλών γεγονότων από τη δράση του. Αυτά που έχουν επιβεβαιωθεί είναι ότι ήταν στρατηγός του Σέλευκου και ιδρυτής δύο πόλεων στις ανατολικές κτήσεις του κράτους που φέρουν το όνομα Αχαΐα (μία κοντά στην Κασπία θάλασσα και μία στην επαρχία των Πάρθων). 4. Στρατιωτικός διοικητής των Σελευκιδών, εγγονός του προηγούμενου (περ. 250-214 π.Χ.). Νυμφεύτηκε τη θυγατέρα του Μυθριδάτη, του βασιλιά του Πόντου, Λαοδίκη. Έλαβε μέρος στην εκστρατεία του Σέλευκου Γ’ εναντίον του Αττάλου (224). Μετά τον φόνο του Σέλευκου Γ’ συνέχισε να υπηρετεί υπό τις διαταγές του αδελφού του, διαδόχου του θρόνου, Αντιόχου Γ’ του Μέγα. Ο Αντίοχος Γ’ σε ένδειξη ευγνωμοσύνης τον διόρισε πολιτικό και στρατιωτικό διοικητή της Μικράς Ασίας (ανάμεσα στο όρος Ταύρο και το Αιγαίο πέλαγος), με πρωτεύουσα τις Σάρδεις. Αργότερα όμως φιλοδόξησε να γίνει βασιλιάς, μετά την ήττα του Αντιόχου από τον βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίο Δ’, στη μάχη της Ραφίας (217 π.Χ.). Ο Αντίοχος τότε στράφηκε εναντίον του και τον πολιόρκησε στις Σάρδεις επί δύο χρόνια. Το 214 π.Χ., ύστερα από προδοσία, φυλακίστηκε και εκτελέστηκε. 5. Α. ο Συρακούσιος. Τραγικός ποιητής που έζησε στη διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων. Έγραψε 10-14 τραγωδίες.

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Look at other dictionaries:

  • Ἀχαιός — Achaean masc nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Αχαιός — ο ο κάτοικος της Αχαΐας (παλαιότερα ο Έλληνας) …   Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Новый толковании словарь современного греческого)

  • Ἀχαιά — Ἀχαιός Achaean neut nom/voc/acc pl Ἀχαιά̱ , Ἀχαιός Achaean fem nom/voc/acc dual Ἀχαιά̱ , Ἀχαιός Achaean fem nom/voc sg (attic doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀχαιόν — Ἀχαιός Achaean masc acc sg Ἀχαιός Achaean neut nom/voc/acc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀχαιαί — Ἀχαιός Achaean fem nom/voc pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀχαιοῖς — Ἀχαιός Achaean masc/neut dat pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀχαιοῖσι — Ἀχαιός Achaean masc/neut dat pl (epic ionic aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀχαιοῖσιν — Ἀχαιός Achaean masc/neut dat pl (epic ionic aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀχαιοί — Ἀχαιός Achaean masc nom/voc pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀχαιοῦ — Ἀχαιός Achaean masc/neut gen sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”